Perustoiminnot ja -asetukset
Tällä sivulla kerrotaan Whooshing Deadlinesin toimintaperiaatteesta, perustoiminnoista ja asetusten tekemisestä sekä annetaan käyttövinkkejä. Sovelluksen käyttö kannattaa aloittaa lukemalla pikaohje, joka avautuu lukujärjestysnäkymän oikeassa yläkulmassa olevasta Ohje-painikkeesta. Kaikkiin Whooshing Deadlinesin painikkeisiin sekä useimpiin toiminto- ja syöttökenttiin liittyy lisäksi työkaluvihjeitä, jotka saat näkyviin pysäyttämällä hiiren osoittimen kyseisen elementin kohdalle. Sovellus siis opastaa käyttäjäänsä vaivihkaa kaikissa käytön vaiheissa
Perusasetukset | Kieliparit | Erikoisalat | Asiakkaat | Poissaolot
Whooshing Deadlinesiin syötetyt työt näkyvät lukujärjestysnäkymässä värillisinä palkkeina. Vihreällä kehyksellä merkityt työt on merkitty valmistuneiksi (kuvassa yllä tiistain työ) ja kokonaan vihreällä taustalla olevat työt myös laskutetuiksi. Kunkin viikonpäivän perässä ilmoitetaan sulkeissa laskennallinen aika, joka kyseisenä päivänä on varattava keskeneräisten töiden valmiiksi saattamiseen – siis päivän käännöstyöaika. Näkymästä näkee yhdellä silmäyksellä, että perjantaille merkityistä töistä kahdella ylimmäisellä on deadline perjantaina, koska laatikoissa on häivytys; alimmassa työssä häivytystä ei ole, joten sen määräaika on vasta myöhemmin.
Asetusikkunan toiminnot
Valitse ensin työviikkosi pituudeksi 5 tai 7 päivää, jotta sovellus osaa ottaa oikean määrän päiviä huomioon käännöstöiden aikataulutusta laskiessaan. Määritä työpäiväsi pituus eli se aika, joka sinulla on päivittäin yleensä käytettävissä käännöstöiden tekemiseen (tästä aiheesta lisää usein kysytyissä kysymyksissä). Jos työviikkosi pituuden perusasetus on esimerkiksi viisi päivää, mutta teet tilapäisesti töitä myös viikonloppuna, voit valita viikkokohtaisen Työskentelen viikonloppuna -valintaruudun. Tällöin työmäärän laskennassa otetaan huomioon kaikki kyseisen viikon päivät.
Valitse seuraavaksi oletuslaskutusperuste eli se ”mittayksikkö”, jossa useimmin laskutat käännöksesi tai hahmotat työmääräsi. Kun luot sovellukseen uuden työn, tässä valittu laskutusperuste tulee automaattisesti tarjolle työn tietoihin, mutta voit vaihtaa sen tilalle työkohtaisesti aina myös minkä tahansa muun tarjolla olevista laskutusperusteista.
Ilmainen kokeiluversio on toimii aina offline-tilassa ja lisäksi koekäyttö- eli trial-tilassa. Kun olet ostanut sovelluksen omaksesi, voit napsauttaa Syötä aktivointikoodi -painiketta, syöttää tai kopioida avautuneeseen ikkunaan meiltä saamasi 20-merkkisen koodin ja jatkaa sovelluksen käyttöä online- tai offline-tilassa mielesi mukaan.
Jos haluat ”siivota” kalenterisi tietyin väliajoin, voit valita haluamasi enintään kahden vuoden mittaisen ajanjakson, jota edeltäneet työt poistuvat automaattisesti sovelluksen käyttämästä tietokannasta. Tilarajoitusten vuoksi poistoa ei tarvitse ohjelmoida, vaan kaikki työt mahtuvat kyllä olemaan tietokannassa. Lisäksi voit halutessasi poistaa kaikki tallentamasi työt kerralla tai palauttaa sovelluksen alkutilaan. Alkutilaan palauttaminen pyyhkii pois myös kaikki tekemäsi asetukset, perustamasi kieliparit ja asiakkaat ja niin edelleen, joten toiminnon suorittamista kannattaa harkita tarkoin. Harmaan oletusvärin sijaan voit valita Whooshing Deadlinesin väriteemaksi asetusikkunan alalaidasta oranssin tai vihreän (voit käyttää vaikka eri värejä eri laitteilla).
Luomalla varmuuskopion voit varmistaa tietojesi säilymisen tallessa esimerkiksi sovelluksen päivityksen tai tietokoneen vaihtamisen yhteydessä. Jos käytät Whooshing Deadlinesia offline-tilassa, tietojen varmuuskopiointi silloin tällöin ja tallentaminen jollekin ulkoiselle välineelle tai ulkoiseen palveluun on fiksua – muiden tärkeiden tietojen tapaan. Varmuuskopiointi onnistuu helposti napsauttamalla Luo varmuuskopio -painiketta ja valitsemalla tiedoston tallennuspaikka. Vastaavasti saat tuotua varmuuskopion tiedot esimerkiksi uudelle tietokoneelle Avaa varmuuskopio -painikkeella. Jos käytät rekisteröityä sovellusta online-tilassa, paikalliset tiedot synkronoidaan automaattisesti tietokantaan eli pilvipalveluun. Siellä ne pysyvät tallessa ja varmuuskopioidaan automaattisesti, mutta mikään ei estä sinua varmistamasta tietojesi tallessa pysymistä esimerkiksi päivitysten ja laitemuutosten yhteydessä ottamalla varmuuskopioita myös itse.
Asetusikkunan Tallenna-painikkeella voit ottaa uudet asetukset tai tekemäsi muutokset käyttöön ja Peruuta-painikkeella jättää ne huomiotta.
Kieliparit
Asetusikkunassa oikealla ylhäällä voit luoda haluamasi määrän kielipareja ja nimetä ne vapaasti – esimerkiksi lyhenteillä, kuten en–fi, tai millä tahansa muilla merkkijonoilla. Anna kieliparille haluamasi nimi ja määritä normaali työskentelynopeutesi kyseisessä kieliparissa. Huomaa, että päivällä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä tuntimäärää, joka on Whooshing Deadlinesin asetuksiin syöttämäsi työpäivän pituus. Jos työpäiväsi pituus on esimerkiksi kuusi tuntia ja käännät englannista suomeen keskimäärin 400 sanaa tunnissa, syötä silloin Työskentelynopeus-kohtaan 6 * 400 = 2 400 sanaa. Voit määrittää työskentelynopeutesi kaikkina tarjolla olevina laskutusyksikköinä tai vain yhtenä yksikkönä. (Minuuteilla tarkoitetaan av-kääntämisen ohjelmaminuutteja.) Työskentelynopeus on pakollinen perustieto, sillä ilman sitä sovellus ei osaa laskea, kauanko tarvitset aikaa tietyn työn tekemiseen. Jos et määritä työskentelynopeutta kielipariasetuksissa, sinun on syötettävä vastaava tieto aina työn luomisen yhteydessä. Kun olet syöttänyt haluamasi tiedot, tallenna ne Valmis-painiketta napsauttamalla, ja näkymä muuttuu alla olevaa kuvaa vastaavaksi. Tämän jälkeen voit jatkaa muiden asetusten tekoa tai muokkaamista tai poistua asetusikkunasta napsauttamalla Tallenna-painiketta.
Jos haluat muuttaa jonkin luomasi kieliparin tietoja tai poistaa kieliparin, valitse kielipari luettelosta ja napsauta tarvittavaa painiketta ikkunan oikeassa laidassa. Painikkeiden alapuolella oleville nuolilla voit siirtää valittuna olevaa kieliparia luettelossa ylös- tai alaspäin pykälä kerrallaan. Vahvista kaikki muutokset poistumalla asetusikkunasta Tallenna-painikkeella.
Erikoisalat ja -aiheet
Erikoisalojen tarkoituksena on auttaa seuraamaan sitä, miten työsi jakautuvat aihealueittain. Jos teet vaikkapa EU-käännöksiä, luo EU-niminen erikoisala ja merkitse se jokaisen EU-aiheisen käännöksen tietoihin, niin saat seuraavan kilpailutuskierroksen koittaessa raporttitoiminnolla käden käänteessä käyttöösi tiedon kääntämiesi EU-tekstien sivumäärästä kielipareittain. Erikoisalojen lisääminen ja nimeäminen tapahtuu vastaavasti kuin kieliparienkin. Voit nimetä erikoisalan tai -aiheen vapaasti sekä valita sille vaikeuskertoimen. Jos esimerkiksi sopimusjuridiikan kääntämiseen kuluu kokemuksesi mukaan enemmän aikaa kuin tietyn alan käyttöohjeiden, joita olet kääntänyt jo vuosikaudet, voit antaa sopimusjuridiikalle ykköstä suuremman ja tutuille käyttöohjeille ykköstä pienemmän vaikeuskertoimen. Vaikeuskerroin otetaan huomioon käännökseen tarvittavan ajan laskennassa.
Jos teet Kopiosto-käännöksiä, voit luoda Kopiosto-nimisen erikoisalan tai vaikka useita Kopiosto-alkuisia erikoisaloja halumallasi tarkkuudella (Kopiosto-käyttöohje, Kopiosto-lehtiartikkeli jne.). Kun valitset uutta käännöstyötä syöttäessäsi Kopiosto-erikoisalan, saat korvausten hakemista varten muutamalla klikkauksella esiin taulukkomuotoisen raportin, jossa luetellaan määrittämälläsi aikavälillä tekemäsi Kopiosto-käännökset laajuuksineen.
Toinen tapa hyödyntää erikoisaloja on aihe- tai asiakaskohtainen erikoishinnoittelu. Jos olet sopinut jonkin asiakkaan kanssa tietyn aihealueen tai tietyn loppuasiakkaan teksteistä perushintaa korkeamman tai matalamman hinnan, voit lisätä tarvittavan erikoisalan ja määrittää sille asiakkaan muusta hinnoittelusta poikkevan hinnan (katso lisää alta).
Asiakkaat
Asiakkaita lisätään napsauttamalla asetusikkunan oikean nurkan Asiakkaat-osion Lisää uusi asiakas -painiketta. Asiakkaan tiedot syötetään näyttöön avautuvassa uudessa ikkunassa.
Jälleen voit syöttää asiakkaalle vapaavalinnaisen nimen. Voit valita laskutuksessa käytettävän valuuttayksikön parinkymmenen yleisimmän valuutan joukosta ja syöttää asiakaskohtaisen minimihinnan. Aikavyöhykevalinta helpottaa etenkin eri maanosissa toimiville asiakkaille tehtävien töiden suunnittelua, sillä jos asiakkaalle valitaan jokin muu kuin oletuksena oleva, tietokoneen kellon mukainen aikavyöhyke, käännöstöiden tiedoissa näytetään palautusaika eli deadline sekä omalla aikavyöhykkeelläsi että asiakkaan aikavyöhykkeellä. Kun painat Uusi hinta -painiketta, pääset syöttämään asiakkaalle hintatiedot.
Näkyviin tulevat kieliparien ja erikoisalojen riippuvalikot. Valitsemalla yhden tai molemmat riippuvalikoiden vasemmalla puolella olevista valintaruuduista voit määrittää hintoja aikaisemmin asetusikkunassa luomillesi kielipareille ja erikoisaloille sekä niiden yhdistelmille haluamanasi yksikkönä. Voit käyttää kaikkia yksiköitä tai mitä tahansa niiden yhdistelmää eli täyttää ruutuja tai jättää niitä tyhjäksi mielesi mukaan. Yllä olevassa esimerkissä asiakkaalle on syötetty erikoisalakohtainen hinta kieliparissa en–fi sivuina, sanoina ja tunteina.
Kun olet syöttänyt haluamasi tiedot, napsauta Tallenna-painiketta. Voit jatkaa hintatietojen syöttämistä valitsemalla Uusi hinta, muokata aiemmin syöttämiäsi tietoja valitsemalla Muokkaa hintaa sekä poistaa hintatietoja valitsemalla Poista hinta. Kun olet tehnyt kaikki haluamasi muutokset, poistu ikkunasta napsauttamalla Valmis-painiketta.
Poissaolojen merkitseminen ja ei käytettävissä -päivät
Jos sinulla on muuta puuhaa, joka estää sinua tekemästä käännöksiä täysipäiväisesti, voit merkitä kalenteriin ei käytettävissä -päiviä ja osapäiväisiä poissaoloja. Useiden päivien poissaolot on kätevintä merkitä napsauttamalla lukujärjestysnäkymän Ei käytettävissä -painiketta ja valitsemalla tarvittavat päivät näyttöön avautuvasta kalenteri-ikkunasta. Voit valita useita peräkkäisiä päiviä kerrallaan pitämällä hiiren painiketta pohjassa ja vetämällä osoitinta päivien yli. Ikkunan Poista kaikki -painikkeen painaminen todella poistaa kaikki kalenteriin merkityt ei käytettävissä -päivät, joten sitä kannattaa käyttää harkiten.
Lisää toistuva… -painikkeesta avautuu oheinen syöttöikkuna, johon voit syöttää tiettynä viikonpäivänä toistuvan poissaolon haluamallesi aikavälille enintään kahden vuoden päähän. Jos työviikkosi sijoittuu esimerkiksi tiistaista lauantaihin, valitse sovelluksen perusasetuksista seitsenpäiväinen työviikko ja merkitse toistuvien poissaolojen syöttöikkunassa maanantai ja sunnuntai toistuviksi ei käytettävissä -päiviksi, niin töiden sijoittelussa otetaan huomioon päivät tiistaista lauantaihin. Jos taas osallistut vaikkapa johonkin koulutukseen tietyn aikaa torstaisin, voit valita kerralla kaikki tietyn aikavälin torstait ei käytettävissä -päiviksi.
Poissaolo- ja ei käytettävissä -päivien ikkunoissa tehtävät valinnat eivät vaikuta perusasetuksissa valittuun työviikon pituuden (5 päivää maanantaista perjantaihin tai 7 päivää maanantaista sunnuntaihin). Jos perusvalintasi on viisipäiväinen työviikko, voit aina muuttaa sen viikkokohtaisesti seitsenpäiväiseksi valitsemalla lukujärjestysnäkymän oikeasta yläkulmasta Tilapäinen viikonlopputyöskentely -ruudun. Tällöin kyseisellä viikolla myös viikonlopun päivät otetaan huomioon sijoitettaessa töitä lukujärjestykseen.
Osapäiväiset poissaolot on helppo syöttää napsauttamalla päiväsarakkeen oikeassa ylälaidassa olevaa menevän oloista keltaista hahmoa. Näyttöön avautuvassa pikkuikkunassa voit valita puolen tunnin tarkkuudella, kuinka pitkän ajan kyseisestä päivästä olet pois käytettävistä, sekä antaa osapäiväiselle poissaololle vapaavalintaisen nimen. Jos et muuta Selite-kohdan tekstiä, lukujärjestysnäkymässä on poissaolon kohdalla ”Ei käytettävissä” -teksti. Selitteen perässä näytetään aina sulkeissa poissaolon kesto tunteina. Tässäkin ikkunassa voit merkitä valitulle päivälle myös kokopäiväisen poissaolon, mutta sitä ei voi nimetä erikseen.
Osapäiväinen poissaolo voi koskea vain valittua päivää, tai se voi olla viikoittain toistuva tapahtuma. Jos sinulla on esimerkiksi joka viikko samana päivänä työaikaan jokin harrastusmeno, voit syöttää vaikka koko syys- tai kevätkauden poissaolot kerralla valitsemalla syöttöikkunasta Toistuu viikoittain -kohdan ja syöttämällä säännöllisen poissaolon alkamis- ja päättymispäivän. Osapäiväisiä poissaoloja ei voi syöttää ei käytettävissä -päiville. Jos tällaiselle päivälle osuus toistuva osapäiväpoissaolo, osapäiväistä poissaoloa ei merkitä kalenteriin.
Jos kirjoitat osapäiväisen poissaolon selitekenttään myös menosi kellonajan voit käyttää Whooshing Deadlinesia päivyrin tapaan. Silloin näet yhdellä silmäyksellä, mitä muita tehtäviä tai menoja sinulla on viikon mittaan käännöstöiden lisäksi.
Kun olet syöttänyt toistuvan viikoittaisen poissaolon, voit muuttaa kunkin päivän merkinnän kestoa tai nimeä sekä poistaa niitä napsauttamalla ne yksitellen auki kalenterinäkymästä. Muutokset eivät vaikuta muihin samalla kertaa tehtyihin toistuviin osapäiväisiin poissaoloihin.